Știri România

Sfatul neurochirurgului Vlad Ciurea: „Cititul, intalnirile cu oameni dragi, muzica buna, ciocolata, dar mai ales dansul tin creierul sanatos”

Creierul uman este o mașinărie foarte complexă, dar și foarte sensibilă pe de altă parte. De exemplu acesta simte cumva atunci când îl încărcăm cu lucruri de care nu are nevoie și nu facem după aceea ceva util pentru el.

Este foarte important să îi oferim creierului mâncare sănătoasă, aer curat, deserturi sănătoase, din ciocolată neagră sau cu miere naturală.

Nu trebuie să uităm de un somn cât mai odihnitor și de hidratarea corespunzătoare. Un aspect de care noi de cele mai multe ori uităm este și starea de bine, zâmbetul.

Toate acestea sfaturi vin de la un neurochirurg care de-a lungul carierei sale a operat și consultat sute de pacienți.

Acesta vien cu niște concluzii care ar trebui să ne pună serios pe gânduri: ne îmbolnvim chiar și atunci când ne izolăm de ceilalți și nu mai comunicăm cu nimeni.

El are în vedere inclusiv izolarea în mediul online, care nu este o alternativă pentru discuțiile purtate față în față.

Oamenii, indiferent de particularitățile pe care le au, tot în grupuri see simt cel mai bine și mai sănătoși.

Noi suntem primii care ne putem ajuta să avem o viață mai ușoară și mai liniștită.
Putem în primul rând să ne trezim încă de la primele ore ale dimineții, să facem câteva exerciții prin care să ne punem în mișcare sistemul respirator și nu numai, și să bem desigur niște apă călduță.

Aerul curat îl putem obținem dacă deschidem larg geamurile cât încă nu a început aagitația pe străzi. Avem nevoie de el pentru ca creierul să înceapă să funcționeze și să pornează și alte organe vitale.

La fel de mult contează și apa pe care o bem. Aceasta trebuie să fie de la temperatura camerei. Un pahar va elimina toate toxinele acumulate peste noapte, iar cel de-al doilea va da startul pentru o zi productivă.

Chiar și atunci când noi dormim creierul nostru încă mai funcționează pentru că el trebuie să țină în mișcare și restul organelor vitale.

În plus creierul rezolvă peste noapte problemele cu care ne culcăm seara. Astfel, dimineața avem deja răspunsurile la toate dilemele noastre.

De aceea, dar nu numai, este atât de importat să dormim cât avem nevoie. Un alt pas pe care trebuie să îl faci pentru un creier sănătos și relaxat, este să renunți la alcool și la tutun, dar și la grăsimi.

Pe de altă parte poți să introduci în alimentația ta și ciocolata neagra pentru că aceasta este una dintre preferatele creierului.

Ai nevoie și de un mic dejun stabil, cât mai sănătos și mai ales consumat în doze optime. La fel de mult contează să nu fii distras de alte elemente din jur, cum ar fi telefonul sau agitația de pe străzi.

Chiar dacă pare evident, oricum îți vom reaminti despre faptul că și creierul vrea să consume cele mai bune feluri de mâncare, fără grăsimi și slănină, ci doar cu carne slabă, necesară organismului și funcționării lui.

Poți înlocui de asemenea și zahărul cu mierea naturrală, pentru că aceasta va fi și mi gustoasă, dar cu siguranță mai sănătoasă.

După un mic dejun consumat cu responsabilitate, la fel de important este și prânzul sănătos și variat.

Alege mai degrabă apa plată proaspătă, și nu sucurile acidulate, care chiar dacă sunt mai gustoase, nu sunt neapărat și mai sănătoase.

Nu trebuie să facem excese nici chiar la prânz pentru ca creierul să poată să ajute la circulația sângelui, și nu la digestia tuturor mâncărurilor mai greu digerabile.

Cel mai eficient este creierul în perioada 10-12 și 16-18. Dacă ai nevoie să lucrezi și creierul nu te mai ascultă, trebuie să bei niște cafea de care să ții cât mai mult.
Foarte important este ca noi să zâmbim cât mai mult pentru că aceasta este soluția pentru un creier relaxat.

Chiar dacă avem motive reale de tristețe trebuie să scăpăm cât mai repede de ele și să găsim puterea de a ne bucura din orice lucru mărunt.

Avem nevoie de comunicarea reală cu oamenii și pentru că creierul obișnuiește să se relaxeze, să nu mai funcționeze și așa apare boala uitării.

Memoria nu trebuie să lenevească. Putem să facem integrame și chiar să călătorim. Orice vom decide, va fi foarte potrivit pentru creierul nostru.