Știri România

Cum să rezolvi conflictele din relații într-un mod sănătos

Care sunt pașii pe care trebuie să îi urmăm, atunci când sunem puși în fața unui conflict cu persoana de lângă noi?

Oamenii de specialitate ne învață că un conflict nu trebuie evitat, trebuie rezolvat într-o manieră benefică relației.

Iată care sunt lucrurile de care ar fi bine să ții cont atunci când ești într-o ceartă cu partenerul sau partenera ta:

1. Descrie problema în cât mai puțin cuvinte și lasă-ți partenerul să răspundă – primul pas pe care trbuie să-l faci este să pui problema pe masă într-o manieră explicită și scurtă.

Nu-ți lăsa partenerul sau partenera să ghicească care sunt doleanțele tale.

De exemplu, dacă unul dintre parteneri nu poate să meragă într-o excursie plănuită de tine pentru week-end, încearcă să îi explici că nu poți anula pentru că te-ai ocupat deja de organizare.

2. Abține-te din a lua decizii pripite – asta nu înseamnă că nu trebuie să iei decizii, dar ar trebui să îți acorzi timp înainte să faci ceva radical. Cea mai bună modalitate este să întrebi care sunt așteptările partenerului în acel scenariu.

Nu crede automat că vă doriți amândoi același lucru.

3. Validați-vă grijile într-o manieră pozitivă – dacă ai reușit să îți faci partenerul să se exprime în legătură cu grijile care îl macină, trebuie să acționezi în consecință.

Asta îi va da încredere să se deschidă și mai tare și va menține canalul comunicării deschis. Investește timp și învață cum să te descurci cu un conflict și ajută-ți partenerul să facă la fel.

În acest mod, veți avea mult mai mult timp pentru a rezolva problema.

4. Folosește umorul – nu trebuie să folosești fiecare argument în parte ca pe ceva complet serios. Dacă tu crezi și simți că cealaltă persoană este receptivă, poți face o glumă sau două.

Asta poate elibera din tensiune și poate demonstra persoanei de lângă tine că nu ești defensiv sau că nu iei lucrurile personal.

5. Nu pune mare accent pe lucrurile mici – multe dintre aspectele conflictului sunt legate de lucruri mărunte. Întreabă-te dacă motivul acestei cerți te va mai deranja într-o săptămână sau într-o lună.

De cele mai multe ori, răspunsul este nu. În timpul unei relații există multe lucruri care vor duce la certuri, dar cele mai multe sunt total nesimnificative.

6. Clarificați ceea ce a vrut cealaltă persoană să facă printr-o anumită acțiune care te-a deranjat, nu te aștepta să știi deja – de cele mai multe ori, persoana de lângă tine nu vrea să te rănească, dar dacă a făcut asta, probabil că nu și-a dat seama de gravitatea situației.

7. Împăcați-vă – te-ai enervat. Te-ai calmat. Ați discutat despre tot ce era de discutat. Ați ajuns să faceți un plan pentru tot ce trenuie schimbat și îmbunătățit.

Totul este în ordine, nu-i așa? Ei bine, cel mai adesea este. Dacă te oprești acolo și nu mai faci nimic, tot va fi mai bine decât să țipați unul la celălalt timp de două ore.

Totuși, pentru a vă asigura că nu devine un obicei, ar trebui să vă oferiți câte o recompensă.

Luați-vă în brațe, mergeți la un film, petreceți timp de calitate împreună.