Știri România

Cum ne ingrijim dintii cand avem gingiile inflamate

Pe lângă toate obiceiurile nocive pentru sănătatea noastră pe care le avem, e nevoie neapărată să ne ținem și de unele care chiar ne sunt de folos, pe termen lung.

În această categorie intră și grija și atenția pe care trebuie să o acordăm dinților, aspectului lor și sănătății și nu numai.

Bolile gingivale sunt principalele din lista lungă care afectează igiena orală. Acestul lucru se întâmplă din cauza plăcii bacteriene.

În cazul în care aceasta nu este înlăturată la timp poate să se extindă foarte mult și să afecteze gingiile. Iar acestea, involuntar, se vor inflama și vor începe de aici foarte multe probleme.

Afecțiunile care afectează gingiile au trei stadii: gingivita, parodontita cronică superficială, parodontita cronică profundă.

În primul stadiu gingiile se umflă și apar sângerări în special în perioada în care te speli pe dinți. Ca să scapi de aceasta va fi nevoie doar să o tratezi corect fără să te abați de la sfaturile medicului.

Însă dacă vei alege să o neglijezi, riști să o faci ca să se dezvolte în parodontită cronică. În cazul particular al parodontitei superficiale îți va fi afectată gingia pentru că aceasta va fi penetrată.

Sângerările vor fi mai dese și mai abundente iar țesutul se va retrage.

În cazul în care deja afecțiunea devine cronică profundă, vorbim despre prezența unor bacterii care sunt peste tot și se îndreaptă în special înspre rădăcina dintelui.

În cest fel se distrug pentru totdeauna structurile care susțineau dinții să stea fix în oasele de la mailare.

Deja dinții se mișcă, sângerările au loc chiar și fără niciun motiv cum ar fi spălatul dinți.

Așa că toată lumea, dar cu precădere cei care au dinții în pericol trebuie să aibă grijă de sănătatea dentară și de igiena orală în totalitate.

Nu trebuie ignorate sfaturile medicului stomatolog și trebuie folosite toate produsele pe care ni le recomandă acesta.

Chiar dacă pare un detaliu, e nevoie de un periaj făcut într-un mod corect, cel puțin 3 minute, respectând anumite mișcări.

Vizitele la medicul dentist trebuie să fie făcute de cel puțin 2 ori pe an. Chiar dacă ai dantura în stare perfectă trebuie să știi exact situația ta, în cazul în care se apropie anumite afecțiuni care îți pot pune dinții sau cavitatea bucală în pericol.

Dacă e recoamndată de medic, dar și în scop profilactic se poate folosi și apa de gură. Aceasta te va scăpa de sângerări, de bacterii, și de inflamațiile care afectează gingiile.

Ține mai mult de aspectul dinților tăi, dar la fel de necesar este și detartrajul dentar. Acest procedeu poate să fie făcut doar de medicul specialist.

În urma lui este eliminat tartrul care îți afectează stratul gingival, dar și pe cel subgingival.

Dacă nu vei lua măsurile necesare și vei ajunge în situația în care boala ta va fi prea avansată pentru intervenția unui dentist, va fi nevoie să fii supus unei intervenții chirurgicale complexe și specifice.

Trebuie să ai grijă și la ceea ce faci în mod curent. Pentru că și lucrurile pe care le facem deja mecanic ne afectează gingiile.

Acesta este și cazul fumatului. Acest viciu ne poate afecta gingia. Din cauza lui organismul nostru devine mai sensibil și luptă mult mai greu cu infecțiile care apar.

Țetuturile se vindecă și ele mai greu în această situație. Fără îndoială, și alimentația este foarte importantă în cazul în care îți dorești o dantură perfect sănătoasă.

Dacă vei neglija sau dacă vei evita alimentele cu un conținut ridicat de vitamina C riști să își supui gingiile procesului de inflamare.

De asemenea, din cauza lipsei de vitamina C nu vei mai putea să ai nici limba sănătoasă pentru că și aceasta poate să se umfle.

Ar fi cazul să renunți de asemenea și la produsele alimentare semipreparate, mai ales la cele moi.

Acestea nu stimulează în niciun fel gingiile, dar în schimb ajută bacteriile ca să se depună pe gingii și să se dezvolte în acel mediu.

În cazul particular al femeilor, gingiile devin foarte sensibile în perioada în care organismul se pregătește să intre în menopauză sau în timpul sarcinii.

De aceea în aceste momente este foarte important ca fiecare femeie să aibă și mai multă grijă de sănătatea lor, în funcție de situații.

Cei care au ticuri nervoase precum rosul unghiilor își pun de asemenea gingiile în pericol.