Știri România

Ce ai voie și ce nu ai voie să faci la o nuntă

Toții oamenii care participă la o nuntă știu că este o ocazie în care un cuplu sărbătorește fericirea, iubirea, o zi în care se petrece, se dansează, se mănâncă.

Totuși, doar pentru că ai primit o invitație, nu înseamnă că știi toate regulile atunci când vine vorba despre eticheta unei nunți.

Este important să ai un comportament adecvat, dar, cu atâtea reguli de etichetă, este dificil să nu uităm ceva atunci când vine vorba despre o nuntă.

Dacă îți este teamă să nu încalci câteva dintre aceste reguli, nu ești singur.

Înainte să mergi la astfel de evenimente, asigură-te că știi care sunt lucrurile pe care le poți face și care sunt lucrurile interzise total. În acest fel, nu vei fi pus în nicio situație ciudată. Iată care sunt câteva dintre ele:

1. Confirmă-ți prezența la timp – am fost cu toții acolo, ai primit o invitație la nuntă și ai lăsat-o undeva unde s-a umplut de praf. Totuși, dacă se apropie data confirmării, un mail sau un telefon trebuie să fie o prioritate pe lista ta în ziua respectivă.

Există o dată limită a confirmării cu un motiv. Cuplul respectiv are nevoie să știe care este numărul exact de invitați pentru a finaliza aranjamentul meselor, pentru a transmite mai departe numărul meniurilor, pentru a face anumite plăți care se bazează pe această cifră.

Trebuie să recunoaștem că este frustrant să nu poți finaliza anumite sarcini pentru că depinzi de alte persoane.

2. Urmează codul vestimentar – invitațiile nunților oferă, de obicei, detalii legate de dată, ora și locația nunții, dar nu trebuie să treci cu vederea codul vestimentar.

Deși, în România, vestimentația este clasică, oamenii au început să facă nunți în spații neconvenționale și să ceară un anumit cod vestimentar.

Dacă ceremonia sau petrecerea are loc pe o plajă, de exemplu, atunci nu te poți încălța cu pantofi cu tocul foarte înalt. Poate că mirii își doresc ca invitații să poarte o anumită culoare, sau să poarte un anumit articol vestimentar.

3. Pune-ți telefonul pe silent – nimic nu este mai rău decât atunci când ești martorul unei ceremonii unde cuplul își jură iubire veșnică, doar ca să fie întrerupți de o sonerie a unui telefon.

Este o lipsă de respect să întrerupi astfel de momente importante. Fiecare invitat este încurajat să își pună telefonul pe modul silențios, sau să nu-l aibă cu el, mai ales pentru ceremonia religioasă.

În primul rând, nu trebuie să atragi atenția, vrei ca toată lumea să se concentreze pe miri. Ești invitat la o tradiție sacră, așa că ar trebui să o onorezi cu un comportament adecvat.

4. Nu purta alb – chiar dacă nu seamănă nu o rochie de mireasă, chiar dacă este o nuanță mai închisă de alb sau de crem, nu trebuie să folosești această culoare.

Această acțiune denotă faptul că vrei să fii în competiție cu mireasa și că vrei să-i furi atenția.

5. Nu aduce un partener fără să anunți – dacă mai aduci un invitat fără să anunți, poți da totul peste cap, aranjarea scaunelor și numărul meniurilor. Este important să anunți atunci când vrei să faci astfel de schimbări.

6. Nu critica evenimentul – nimeni nu vrea să știe ce ai fi ales tu pentru florile de pe masă, nimeni nu vrea să știe ce preparate ai fi ales tu sau ce muzică, nu este nunta ta.

Este o lipsă de respect față de miri să critici și să bârfești fiecare alegere făcute de miri, aceștia au muncit mult și și-au dat tot interesul, încercând să mulțumească pe toată lumea, ceea ce este imposibil, de altfel.

7. Nu ajunge prea târziu – în unele culturi, inclusiv ale noastre, este un lucru comun ca unii invitați să ajungă mai târziu, dar asta poate da peste cap programul nunții, mai ales dacă invitații ajung să nu consume aceleași preparate în același timp sau dacă trebuie să întrerupi fiecare dans pentru a primi oaspeți noi.

8. Nu petrece întreaga noapte la bar sau căutând ospătarul – nunțile sunt motivul perfect pentru a sărbători, așa că un pahar de șampanie sau un cocktail nu este deloc interzis, din contră!

Totuși, nu este deloc o idee bună să întrecem măsura, ne putem pune atât pe noi cât și mirii într-o situație inconfortabilă.