Știri România

6 sfaturi ca să te bronzezi fără riscuri și durabil la plajă

Mersul la plajă și statul la soare nu sunt dăunătoare dacă faci totul cu moderație. Astfel, vei obține un bronz frumos și vei stârni invidia tuturor cu culoarea pielii tale.

Dacă stăm la soare mai mult decât este permis putem avea probleme serioase, care apar imediat sau în timp. Printre acestea se numără pielea arsă de soare, îmbătrânirea timpurie a pielii, pigmentarea acesteia și înmulțirea sau apariția pistruilor, a alunițelor sau a petelor pe piele.

Citește în continuare câteva sfaturi care nu trebuie trecute cu vederea dacă îți dorești să ai pielea bronzată frumos și fără niciun risc pentru sănătate:

1. Solarul nu este o idee atât de bună precum se crede

Moda solarelor a cam trecut pentru că au început să fie expuse efectele negative ale acestor raze ultraviolete. Chiar și așa, există saloane care se laudă cu aparatură extrem de modernă, care te ajută să te bronzezi fără să ai de suferit din cauza asta.

Specialiștii spun însă că aceste aparate emană doar UVA și nu UVB, care produc vitamina D, iar astfel apar riscuri mai pentru sănătatea pielii noastre.

2. Folosește protecție solară adecvată

E indicat să folosești protecție SPF30 și nu 50. Cremele cu protecție mai mare au același efect ca cele cu o protecție mai mică, așa că practic, nu este nicio diferență între ele și e important să reaplici crema o dată la câteva ore și după ce ai intrat în apă.

Pentru persoanele care au tenul măsliniu este recomandată crema cu protecție SPF15.

3. Calculează inteligent perioada în care stai la plajă

Melanina este pigmentul care colorează pielea bronzată și atunci când a atins cote maxime, nu mai are niciun rost să stai la plajă, ba mai mult, razele ultraviolete pot să aibă chiar efecte negative asupra ta.

O persoană atinge maximum de melanină după 2 sau 3 ore, iar cele cu piele deschisă la culoare, mult mai repede.

4. Stai și la umbră

E recomandat să te muți de la soare din când în când și să stai pe plajă, la umbră. Astfel, razele ultraviolete nu mai sunt atât de puternice și eviți astfel arsurile, bronzându-ți pielea fără riscuri și durabil.

5. Adoptă o dietă alimentară care să reprezinte o barieră de protecție pentru pielea ta

Licopenul este o substanță folosită în mod natural de piele pentru protecția împotriva razelor ultraviolete. Roșiile și lehumele roșii în general conțin acest antioxidant care ajută pielea să se protejeze în mod natural de efectul nociv al soarelui. Bea ceai verde, consumă pește pentru omega 3, iar cicolata neagră protejează pielea de arsuri datorită conținutului de flavonoide.

6. Produsele autobronzante nu protejează deloc pielea de acțiune soarelui

Produsele autobronzante nu pot fi considerate și produse de protecție solară. Acestea acționează asupra stratului de la suprafață al pielii, pe care îl colorează, dar nu au nicio acțiune asupra melaninei.

Produsele autobronzante îți fac pielea să arate mai colorată înainte de prima zi la plajă, dacă nu vrei să fii cea mai albă de acolo, dar e important să folosești și cremă de protecție solară.