Știri România

10 obiceiuri comune care pot duce la insuficiență renală fără vreun indiciu sau simptom

Insuficiența renală sau cedarea rinichilor este o afectiune în care rinichii își pierd abilitatea de a îndepărta fluidele sau deșeurile. Rinichii sunt organe care filtrează deșeurile din sângele nostru. Au, de asemenea, rolul de a regla presiunea sângelui, echilibrul electroliților și a celulelor roșii produse de corp. Cel mai comun motiv pentru din spatele insuficienței renale este cauzat de deșeurile corpului și fluidele în exces care pot duce la slăbiciune, respirație îngreunată, letargie, umflături și derută.

Inabilitatea de a îndepărta potasiul din celulele sângelui poate duce la ritmuri anormale ale inimii și alte probleme mai garve. Inițial, insuficiența renală nu oferă simptome. În cazul în care rinichii cedează complet, singura variantă este dializa sau transplantul.

Iată care sunt obiceiurile comune care pot duce la insuficiență renală:

1. Lipsa apei – una dintre cele mai importante funcții ale rinichilor este aceea de a filtra sângele și de a îndepărta toxinele și materialele nesănătoase care pot afecta corpul. Atunci când nu bei destulă apă, aceste toxine încep să se acumuleze, cauzând daune severe.

2. Consumul în exces de cafea – cofeina poate crește presiunea sângelui și pune mai mult stres pe rinichi, așa cum face și sarea. În timp, consumul în exces de cofeină poate dăuna rinichilor.

3. Deficiențe de vitamina B6 – o dietă sănătoasă este importantă pentru o funcționare bună a rinichilor. Un studiu efectuat la Universitatea Maryland Medical Cnter s-a descoperit că deficiențele de vitamina B6 cresc riscul apariției pietrelor la rinichi. Pentru o funcționare optimă a rinichilor, ar trebui să consumați cel puțin 1.3 miligrame de vitamina B6 în fiecare zi. Cele mai bogate surse de vitamine se regăsesc în pește, năut, ficat de vită, cartofi, fructe care nu fac parte din familia citricelor.

4. Consumul de sare în exces – dietele bogate în sare au cantități mari de sodiu, ceea ce poate crește presiunea sângelui și îți vor dăuna rinichii. Condimentează-ți mâncarea cu ierburi sau altceva în loc de sare. Peste timp, poate că își va fi mai ușor să eviți să folosești multă sare pe mâncare.

5. Consumul de carne în exces – atunci când mănânci foarte multă carne sau proteine vei crește munca pe care o depun rinichii tăi. Pentru persoanele care suferă de proteinurie, consumul de carne poate agrava scurgerea de proteine, ceea ce înrăutățește leziunile patologice renale. Cantitatea potrivită de proteine zilnică sugerată este de 0.8g/kg pe zi. Asta înseamnă că o persoană care are o greutate de 50 de kilograme trebuie să consume 40 de grame de proteine pe zi. Consumul de carne pe zi ar trebui limitat la 300 de grame.

6. Lipsa somnului – am auzit cu toții despre importanța somnului pe timpul nopții. Deprivarea cronică de somn este legată de multe condiții iar bolile renale sunt, de asemenea, pe listă. În timpul nopții, corpul repară țesutul rinichilor deteriorat, așa că ar trebui să acordăm corpului nostru timp să se refacă.

7. Folosirea medicamentelor pe termen lung – anumite medicamente împotriva durerii, în special cele folosite în doze mari, au un efect dăunător asupra țesutului rinichilor și a structurii acestora. Atât medicamntele cu prescripție, cât și cele fără pot dăuna și reduce circulația sângelui către rinichi. Cele mai periculoase sunt medicamentele antiinflamatoare. Utilizarea nepotrivită a medicamntelor este una dintre cele mai comune cauze în cazul insuficienței renale.

8. Consumul în exces de zahăr – studiile au demonstrat că oamenii care consumă una sau două băuturi care conțin zahăr pe zi sunt mai dispuși să aibă proteine în urină. Această situație este un semn timpuriu că rinichii tăi nu își fac treaba așa cum trebuie.

9. Lipsa de exercițiu – exercițiile sunt un alt mod potrivit de a ne proteja rinichii. Un studiu efectuat în 2013 a sugerat că femeile care au ajuns la menopauză care făceau sport aveau aveau șanse cu 31% mai mici să dezvolte pietre la rinichi. În general, menținerea unei greutăți sănătoase te va ajuta să reduci șansele apariției pietrelor la rinichi.

10. Ignorarea infecțiilor comune – până și infecțiile comune netratate corespunzător pot duce la deteriorarea rinichilor. În cazul în care, în urma unei răceli sau gripe, aveți simptome ca sânge în urină, umflături, dureri de cap, greață, stări de vomă, oboseală, un apetit scăzut, atunci ar trebui să consultați un medic urgent.